Barroso da asigurari ca 'amenintarea existentiala' impotriva euro a fost depasita
Data publicarii: 08-01-2013 | International
Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, a apreciat, luni, ca Uniunea Europeana 'trebuie sa se uneasca si mai mult' si a dat asigurari ca amenintarea la adresa supravietuirii euro a fost depasita, potrivit EFE, Publico si Jornal de Negocios.
Barroso a sustinut viitorul monedei unice europene intr-un discurs rostit la Lisabona, cu ocazia deschiderii conferintei 'Portugalia in Lume', care marcheaza cei 40 de ani de existenta ai saptamanalului portughez Expresso.
Fostul premier portughez (2002-2004) a mentionat ca 'Europa este privita cu neincredere, cuvintele Europa si criza apar de multe ori asociate' si a apreciat drept o interpretare 'nepotrivita' asocierea dintre 'criza' si UE.
'Criza financiara nu a fost generata de Uniunea Europeana, ci de datorii publice nesustenabile create de guverne si comportamente iresponsabile din domeniul financiar', a spus Barroso.
Potrivit acestuia, 'criza nu a inceput in zona euro si atinge tari care nu sunt din zona euro'. 'Uniunea Europeana este o victima a crizei, nu este problema, este parte a solutiei', a mai spus seful executivului comunitar.
'Criza nu este a euro', ci a datoriei suverane si a sistemului financiar, a subliniat Barroso, adaugand ca 'euro continua sa fie o moneda stabila si puternica'.
Oficialul european a amintit, de asemenea, temerile privind iesirea Greciei din zona euro.
'Profesionistii pesimismului s-au inselat din nou. Grecia se mentine in zona euro', a spus Barroso, subliniind ca 'amenintarea existentiala impotriva euro a fost depasita'.
Seful executivului comunitar si-a exprimat satisfactia fata de pasii facuti catre o mai mare integrare economica si institutionala.
'Europa a ajuns intr-un moment in care, daca nu vrea sa cada in irelevanta, trebuie sa-si adanceasca integrarea, mai ales in termeni politici', a mai spus fostul premier portughez. 'Credibilitatea unei monede depinde de soliditatea institutiilor care stau in spatele ei', a subliniat el.
In discursul sau, Barroso a recunoscut ca UE 'ar fi putut sa reactioneze mai repede', insa a subliniat Uniunea Europeana actioneaza 'ca pompier si arhitect in acelasi timp' si face schimbarile necesare.
El a criticat totodata 'euroscepticismul' si 'eurofobia' multor oameni politici din toate tarile UE, care, 'atunci cand se intampla ceva rau, europenizeaza esecul, iar cand se intampla ceva bun, nationalizeaza succesul'.
La dezbaterile din cadrul conferintei de la Lisabona au fost invitati sa participe, intre altii, Mario Soares, fost presedinte al Portugaliei, Felipe Gonzalez, fost presedinte al guvernului spaniol, Antonio Damasio, profesor universitar si Miguel Poiares Maduro, profesor de drept european la European University Institute.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice